You are here

ΟΦΕΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
blog_article_img: 

Ο τομέας των κτιρίων αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο οικονομικό χώρο της Ευρώπης, παρουσιάζοντας ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 400 δις Ευρώ. Ταυτόχρονα, σε ημερήσια βάση, η παγκόσμια πρωτογενής ενεργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με τα κτίρια ξεπερνάει τα 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα περίπου ίση με την συνολική παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τομέας των κτιρίων απορροφά, κατά μέση τιμή, το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Η ανά χώρα κύμανση ποικίλει από 20% για την Πορτογαλία, έως και 45% για την Ιρλανδία, ενώ στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο 35%.

Η κατανάλωση ενέργειας από τον κτιριακό τομέα έχει και περιβαλλοντική διάσταση γιατί προκαλεί περίπου το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το οποίο ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τις συνεπακόλουθες κλιματικές αλλαγές.

Δεδομένου ότι ο κάτοικος των αστικών κυρίως κέντρων βιώνει το 80% της ζωής του στο εσωτερικό των κτιρίων, είναι προφανής η επίδραση της ποιότητας του εσωτερικού κλίματος τόσο στην υγεία και την άνεση όσο και την παραγωγικότητά του.

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ένα σπίτι με θερμομόνωση, πρέπει να δούμε τι συμβαίνει σε ένα σπίτι χωρίς θερμομόνωση: η θερμότητα (ή η ψύξη - ανάλογα με την εποχή) του εσωτερικού βγαίνει έξω από το σπίτι, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και παράλληλα εισέρχεται μέσα στο σπίτι η εξωτερική θερμοκρασία, επηρεάζοντας το επιθυμητό εσωτερικό κλίμα.

Φανταστείτε ένα τέτοιο σπίτι το χειμώνα: Καθώς αυτό θερμαίνεται εσωτερικά από καλοριφέρ, τζάκι κ.α., η θερμότητα διαφεύγει από το κτίριο, λόγω ανεπαρκών κουφωμάτων. Το καλοκαίρι, το ίδιο συμβαίνει με τον κλιματισμό: επειδή η ψύξη διαφεύγει, δεν δροσιζόμαστε όσο θα θέλαμε, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε περισσότερα κλιματιστικά, σπαταλώντας περισσότερη ενέργεια και κόστος - η ψύξη είναι πολύ ακριβότερη από τη θέρμανση.

Προκειμένου λοιπόν να διορθώσουμε την όποια αλλοίωση της επιθυμητής εσωτερικής θερμοκρασίας καταναλώνουμε ενέργεια μέσω ηλεκτρικών συσκευών ή άλλων θερμαντικών σωμάτων.

Τα κουφώματα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην ποσότητα ενέργειας που καθημερινά καταναλώνουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις επιθυμητές συνθήκες διαβίωσης εντός των κτιρίων, τουλάχιστον ως προς την εσωτερική θερμοκρασία.

Οι πόρτες και τα παράθυρα ευθύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για την απώλεια θερμότητας την χειμερινή περίοδο από τους εσωτερικούς χώρους, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο για την είσοδο θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον.

Άρα ένας τρόπος εξοικονόμησης σημαντικών ποσών ενέργειας και ταυτόχρονης ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών είναι η αλλαγή κουφωμάτων με νέα θερμοηχομονωτικά κουφώματα.

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και τη μείωση των αντίστοιχων δαπανών για θέρμανση και ψύξη, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα σύγχρονα προσφέρει και μείωση του θορύβου από το εξωτερικό στο εσωτερικό περιβάλλον. Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την αύξηση της προστασίας από πιθανή διάρρηξη και βεβαίως την άνεση και τη λειτουργικότητα που αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες για το σύγχρονο άνθρωπο.

Οφέλη αντικατάστασης κουφωμάτων

Η ενεργειακή συμπεριφορά και η αποδοτικότητα των κουφωμάτων επηρεάζεται από δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες:

  1. Τη θερμοπερατότητα του υλικού κατασκευής. Η θερμοπερατότητα μετρείται με τον συντελεστή Uw. Όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής αυτός, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το κούφωμα. Κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
  2. Την αεροδιαπερατότητα του κουφώματος. Η αεροδιαπερατότητα, μας ενημερώνει για το πόσο στεγανό είναι το κούφωμά μας στον αέρα. Υπάρχουν 4 κλάσεις (1-4) κατάταξης, με την κλάση 4 να αντιστοιχεί στο πιο στεγανό κούφωμα.

Δύο ακόμη παράγοντες είναι η διαπερατότητα του φωτός του υαλοπίνακα και ο ηλιακός συντελεστής αυτού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο άρθρο για τους ενεργειακούς υαλοπίνακες.

Συνοψίζοντας, τα οφέλη από την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτώμενα συστήματα αλουμινίου είναι τα εξής:

• Εξοικονόμηση ενέργειας

 Μείωση δαπανών κλιματισμού

• Μείωση θερμικής απώλειας, άρα και δαπανών θέρμανσης το χειμώνα

• Ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες

• Μείωση συμπύκνωσης υδρατμών στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ

• Προστασία από την υγροποίηση του μετάλλου

• Χαμηλή διαπερατότητα αέρα

• Ηχομόνωση

Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το σημαντικότερο που είναι η ποιότητα κατασκευής και τοποθέτησης. Όλα τα οφέλη που έχουν αναφερθεί μπορούν να εκμηδενιστούν εάν η κατασκευή και η τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου δεν γίνει από τον κατάλληλο κατασκευαστή (π.χ. κουφώματα με μη σωστή σφράγιση των αρμών, κακή ρύθμιση των μηχανισμών ασφάλισης, κακής ποιότητας και μη σωστή τοποθέτηση των ελαστικών παρεμβυσμάτων κ.α.). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται έρευνα αγοράς και να συνεργαζόμαστε με αξιόπιστους και πιστοποιημένους κατασκευαστές, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την απόσβεση της επένδυσής μας.

Τώρα μπορείτε και εσείς να υπολογίσετε εύκολα και με ακρίβεια το ετήσιο όφελος από την αντικατάσταση των κουφωμάτων σας κάνοντας click εδώ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Back to Top

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Έλεγχος Ποιότητας Παράθυρα Πόρτες Αλουμινίου

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Έλεγχος ποιότητας σε παράθυρα και πόρτες αλουμινίου
Συντήρηση Κουφώματα αλουμινίου

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Χρήσιμες συμβουλές & οδηγίες για τα κουφώματα σου
Επιλογή κατασκευαστή - Αντικατάσταση συντήρηση κουφώματα αλουμινίου
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
Επίλεξε τον κατάλληλο κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου
Κατασκευή Κουφωμάτων Αλουμινίου

ΤΥΠΟΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Μάθε τους τύπους κουφωμάτων και επίλεξε σωστά
Πιστοποίηση CE - Αντικατάσταση Κοστολόγηση κουφώματα αλουμινίου

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ CE

Υποχρεωτική στα κουφώματα αλουμινίου και στα εξώφυλλα
Διαστάσεις κουφωμάτων αλουμινίου

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Μετρήστε σωστά τις διαστάσεις σε πόρτες και παράθυρα
Επιδότηση Κουφωμάτων Αλουμινίου για παράθυρα και πόρτες

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον",μάθε ότι χρειάζεται
Βοήθεια - Κουφώματα Τζάμια Πόρτες Αλουμινίου PVC

ΕΝΝΟΙΟΛΕΞΟ

Το λεξικό για να μάθεις ότι χρειάζεσαι για τα κουφώματα αλουμινίου