You are here

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΓΛΩΣΣΑΡΙ
blog_article_img: 

Τι ονομάζεται σύστημα αλουμινίου;

Το σύνολο όλων των προφίλ αλουμινίου που απαιτούνται για την κατασκευή ενός κουφώματος αλουμινίου, ονομάζεται σύστημα ή αλλιώς σειρά αλουμινίου.

Τι είναι ο ενεργειακός υαλοπίνακας;

Ενεργειακός υαλοπίνακας νέας γενιάς (Low-E), είναι διάφανο με επίστρωση μικροσκοπικών μεταλλικών οξειδίων στη μία πλευρά του. Χάρη στην επίστρωση αυτή δεν επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό χώρο του σπιτιού στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και αντίστροφα. Ο ενεργειακός υαλοπίνακας έχει την ιδιότητα να αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου και να επιτρέπει τη διέλευση μόνο στο ορατό φως. Με τον τρόπο αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος ψύξης-θέρμανσης.

Τι είναι ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου;

Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα. Αποτελούν την ιδανική επιλογή καθώς προσφέρουν αποτελεσματική μόνωση, μεγαλύτερη ασφάλεια, διατίθονται σε πολλούς τύπους και σχέδια καθώς επίσης δέχονται τζάμι και πατζούρι ή ρολό εξωτερικά. Μειονέκτημα θα μπορούσε να πει κάποιος το γεγονός ότι απαιτούν αρκετό χώρο, εφόσον χρειάζονται χώρο για τη σωστή λειτουργία τους. Τα ανοιγόμενα κουφώματα τοποθετούνται κυρίως σε μονοκατοικίες και σε αντικαταστάσεις παλαιών ξύλινων κουφωμάτων.  Συγκριτικά με τα συρόμενα, αποτελούν μια πιο ακριβή επιλογή, έχοντας όμως τη δυνατότητα να δεχτούν μηχανισμούς και αξεσουάρ, ώστε να καλύψουν κάθε απαίτηση.

Τι είναι συρόμενα κουφώματα αλουμινίου;

Τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια ελληνική "πατέντα" και κατείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις κατασκευές κουφωμάτων τις 10ετίες '70 και '80. Χρησιμοποιούνται κατά το πλείστον στις πολυκατοικίες, όπου επιβάλλεται η εξοικονόμηση χώρου. Χρειάζονται λιγότερο χώρο για να λειτουργήσουν και δέχονται τζάμι, σίτα και πατζούρι ή ρολό εξωτερικά. Μπορούν να είναι χωνευτά στον τοίχο και εξωτερικά στον τοίχο. Μπορούν ακόμη να είναι δίφυλλα που ενώνονται στο κέντρο του ανοίγματος, ή επάλληλα που κινούνται το ένα επάνω στο άλλο.

Τι είναι τα θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου;

Τα θερμοδιακοπτόμενα ή θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου, μειώνουν την απώλεια θερμότητας σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι τα απλά κουφώματα αλουμινίου. Το μυστικό στα συστήματα θερμοδιακοπής κρύβεται στο πολυαμίδιο. Είναι το μονωτικό υλικό που τοποθετείται στη διατομή του προφίλ και  αυτό που πρακτικά κάνει, είναι να διακόπτει τη μετάδοση της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κουφωμάτων, λόγω του ότι αποτελεί κακό αγωγό θερμότητας.

Τα οφέλη των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων συνοψίζονται στα εξής:

 • Εξοικονόμηση ενέργειας
 • Μείωση δαπανών κλιματισμού / θέρμανσης
 • Ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες
 • Ελαχιστοποίηση εισχώρησης υδρατμών στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ
 • Χαμηλή διαπερατότητα αέρα
 • Ηχομόνωση

Τι είναι τα συμβατικά(ψυχρά) κουφώματα αλουμινίου;

Τα συμβατικά(ψυχρά)αποτελούνται  από συνεχόμενο αλουμίνιο.  Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει εδώ είναι να ”γεφυρώνει” η μέσα πλευρά του κουφώματος με την έξω,  μέσα απο το ίδιο το υλικό. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα ,   να μεταφέρει απο μέσα προς έξω  και αντίστροφα, την θερμότητα και τον ήχο!   Συμπέρασμα,  αυτά τα προφίλ έχουν μικρό συντελεστή μόνωσης !Ένα ακόμα φαινόμενο που προκαλούν είναι το χειμώνα με κρύο και υγρασία, τα κουφώματα να “ιδρώνουν”. Το  “φαινόμενο  υγροποίησης” οφείλεται στη διαφορά της εσωτερικής  θερμοκρασίας του κτιρίου και  της εξωτερικής του περιβάλλοντος. 

Τι είναι τα κρύσταλλα ασφαλείας SECURIT;

Τα τζάμια αυτού του τύπου "ψήνονται", υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία σκλήρυνσης, η οποία βελτιώνει τη μηχανική του αντοχή και τη θερμική του αντίσταση. Παράλληλα αποκτά ιδιότητες ασφαλούς θραύσης ώστε σε περίπτωση που σπάσει θρυματίζεται σε μικρά και ακίνδυνα κομματάκια κάνοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού μικρή. . Η χρήση τους κυρίως γίνεται σε ειδικές κατασκευές.

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις Uf, Ug, Uw;

Ο υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ενεργειακών απωλειών και κατ'επέκταση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου. Δεδομένου ότι τα κουφώματα αποτελούνται από επιμέρους υλικά, τα οποία συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση του συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος, για τη διάκριση των συντελεστών θερμοπερατότητας του κάθε υλικό καθιερώθηκαν οι ακόλουθοι όροι:

Uf: συντελεστής θερμοπερατότητας του πλαισίου του παραθύρου
Ug:
συντελεστής θερμοπερατότητας υάλωσης παραθύρου

Uw:
συντελεστής θερμοπερατότητας ολόκληρου του παραθύρου

Τι είναι βαφή ανοδίωσης;

Η ανοδίωση είναι μια διεργασία όπου με τεχνητό τρόπο δημιουργείται μια στοιβάδα οξειδίου στην επιφάνεια του αλουμινίου, η οποία του παρέχει ισχυρές αντιδιαβρωτικές ιδιότητες. Η στοιβάδα αυτή δημιουργείται ηλεκτρολυτικά, με τη τοποθέτηση του αλουμινίου σε μια δεξαμενή που περιέχει ηλεκτρολύτη, με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι είναι ηλεκτροστατική βαφή;

Με την ηλεκτροστατική βαφή καλύπτεται το αλουμίνιο με ένα στρώμα πολυεστερικής βαφής.Η προεργασία της επιφάνειας, η πολυεστερική βαφή και οι συνθήκες εφαρμογής, εξασφαλίζουν την προστασία του αλουμινίου από τη διάβρωση.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ηλεκτροστατικής βαφής είναι:

 1. Η αντιδιαβρωτική προστασία που προσφέρει στο αλουμίνιο είναι πάρα πολύ καλή, εφόσον τηρηθούν όλες οι συνθήκες παραγωγικήςδιαδικασίας, εφαρμογής και χρήσης.
 2. Η ηλεκτροστατική βαφή προσφέρει απεριόριστη επιλογή χρωμάτων.

Γιατί να προτιμήσω το αλουμίνιο;

Πλήθος προτερημάτων καθιστούν το αλουμίνιο το ιδανικό υλικό για ποικίλες οικοδομικές χρήσεις και εφαρμογές. Η επιλογή των κουφωμάτων πρέπει να γίνεται από το αρχικό στάδιο σχεδιασμού του κτιρίου και να είναι ανάλογη με τις ιδιαιτερότητες, τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου και της οικοδομής.

Το αλουμίνιο έχει καταστεί σήμερα το πλέον ιδανικό υλικό για οικοδομικές εφαρμογές όπως πόρτες, παράθυρα, κάγκελα, αίθρια, ρολλά χωρίσμτα κτλ.Τα βασικά του προτερήματα μπορούμε να τα συνοψήσουμε στα εξής:

 • Δε χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση
 • Παρέχεται βαμμένο σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και διάφορους τύπους βαφών 
 • Είναι αρκετά ελαφρύ και δεν επιβαρύνει με φορία στην οικοδομή
 • Είναι εύπλαστο και ικανό για κάθε είδους αρχιτεκτονική εφαρμογή
 • Παρέχει απεριόριστη λειτουργικότητα στα κουφώματα και δυνατότητα χρησιμοποίησης διαφόρων μηχανισμών που διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του κουφώματος και προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ασφαλείας
 • Οι πόρτες και τα παράθυρα, συνδιαστικά με τα κατάλληλα λάστιχα και κρύσταλλα, έχουν άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες
 • Έχει τη μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο σε σχέση με άλλα υλικά
 • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ανακυκλώνεται
 • Είναι 100% ελληνικό προϊόν

Πώς να επιλέξω τον κατασκευαστή αλουμινίου;

Ο κατασκευαστής που θα επιλέξουμε για την παραγωγή και τοποθέτηση των κουφωμάτων μας, παίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο. Είναι ο άνθρωπος που καλείται αγοράζοντας διαφορετικά υλικά και μέσα από διάφορες διεργασίες να τα συνθέσει και να δημιουργήσει το κούφωμα.

Καταρχήν ο κατασκευαστής πρέπει να είναι πιστοποιημένος και κάτοχος της σήμανσης CE. Για τα κουφώματα η σήμανση CE είναι υποχρεωτική από τις 1/2/2010. Τα προϊόντα τα οποία φέρουν τη σήμανση CE έχουν δοκιμαστεί σε εξειδικευμένα δοκιμαστήρια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Προτύπων. Οι κατασκευαστές, οι οποίοι δίνουν τη σήμανση CE για τα κουφώματά τους, ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες εξασφαλίζουν ότι τα κουφώματα που αγοράζουμε έχουν όμοιες ιδιότητες με αυτά που έχουν δοκιμαστεί στα εργαστήρια.

Καλό θα ήταν να ζητάτε από τον κατασκευαστή αλουμίου να δείτε έργα από τη δουλειά του ή ακόμα και συστατικές επιστολές από πελάτες που έχει ήδη τοποθετήσει κου΄φωματα.

Επιλέξτε να πάτε μαζί του στο χώρο που θα γίνει η δουλειά ώστε να έχει κατ'ιδίαν άποψη και να σας προτείνει λύσεις που δεν έχετε σκεφτεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αποφεύγετε να ζητάτε προσφορές από κατασκευαστές αλουμινίου χωρίς πρώτα να έχει γίνει αυτοψία στο χώρο που θα τοποθετηθούν τα κουφώματα. Και κυρίως μην ξεχνάτε ότι το κόστος μιας προσφοράς, και κυρίως όταν είναι πολύ χαμηλό συγκριτικά με άλλες, δεν εξασφαλίζει και το πλέον ποιοτικό αποτέλεσμα.

Και τέλος μερικές γενικές συμβουλές:

 • Κρίνεται τον κατασκευαστή από το γενικότερο προφίλ του, τις γνώσεις του, την οργανωτικότητά του. Σκεφτείτε ότι αυτός ο άνθρωπος και το συνεργείο του θα βρίσκεται για τουλάχιστον μια βδομάδα στο σπίτι σας
 • Εμπιστευτείτε τον κατασκευαστή αλουμινίου από τη συνολική του εικόνα και όχι μόνο από τη τιμή που θα σας δώσει. Ένα περιποιημένο και οργανωμένο κατασκευαστικό προδίδει και έναν καλό μάστορα
 • Προτιμείστε κατασκευαστή από την περιοχή σας και προς αποφυγήν κόστους μεταφοράς αλλά και στην περίπτωση που χρειαστείτε οτιδήποτε μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων θα είναι πιο εύκολο να εξυπηρετηθείτε
 • Η εξυπηρέτηση μετά την πώληση είναι πολύ βασική για την αγορά. Τα κουφώματα είναι κινούμενα και οτιδήποτε κινείται κάποια στιγμή θα χρειαστεί service

Τι να προσέξω στην προσφορά που παίρνω από τον κατασκευαστή αλουμινίου;

Κάθε επαγγελματίας κατασκευαστής αλουμινίου οφείλει να σας δώσει έγγραφη προσφορά για κάθε κούφωμα αναλυτικά. Στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής:

 • Η σειρά που θα χρησιμοποιήσει και όλα τα παρελκόμενα όπως τζάμια, πατζούρια, σήτες, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να συγκρίνετε με άλλες προσφορές
 • Οι διαφορετικού τύπου προσφορές δεν μπορούν επουδενί να συγκριθούν και το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές. Καλό είναι να περιορίζετε τις επιλογές σας μέχρι το ανώτερο τρεις προσφορές, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε προϊόντα και τιμές, μέχρι να καταλήξετε στην επιλογή του κατασκευαστή αλουμινίου που θα ολοκληρώσει το έργο.

Μην ξεχνάτε όμως το σημαντικότερο: οι προσφορές για τα ίδια προϊόντα δεν μπορούν να έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Η μεγάλη απόκλιση τιμών μεταξύ πανομοιότυπων προσφορών, θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Τι είναι η σήμανση CE;

Η σήμανση CE αποτελεί την ασπίδα προστασίας για τους αγοραστές κουφωμάτων αλουμινίου. Όλα τα κουφώματα που παράγονται και πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE υποχρεωτικά από την 1/2/2010. Σκοπός της σήμανσης είναι η διαφάνεια σε ότι αφορά τις επιδόσεις του κουφώματος για την προστασία του τελικού χρήστη και του κατασκευαστή: η αντίληψη επομένως για τον κατακσευαστή ότι γνωρίζει αυτό που πουλά και κατασκευάζει και για την αγορά ότι γνωρίζει αυτό που αγοράζει.

Η σήμανση CE δεν είναι σήμα προέλευσης ούτε σήμα ποιότητας.Είναι η δήλωση πιστότητας στα ελάχιστα επίπεδα επιδόσεων που δηλώνονται από τον κατασκευαστή κουφωμάτων.Σε περίπτωση μη τήρησης των προδιαγραφών του κουφώματος, ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει το προϊόν χωρίς επιβάρυνση.

Συμβουλές συντήρησης κουφωμάτων αλουμινίου

Ένα από τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η υψηλή ανθεκτικότητα τους με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση. Με κάποιες απλές κινήσεις που ακολουθούν σίγουρα θα έχετε την καλύτερη δυνατή συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου:

Καθαρίστε την επιφάνεια των κουφωμάτων με ένα βρεγμένο μαλακό σφουγγάρι και στη συνέχεια σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί.

Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και σαπούνι. Εάν θέλετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε στη θέση του σαπουνιού ένα από τα πολλά ειδικά προϊόντα καθαρισμού που υπάρχουν στην αγορά. Απλά προσέξτε τα προϊόντα αυτά να έχουν ph μεταξύ 5,5 και 8 (ούτε όξινα, ούτε αλκαλικά).

Αποφύγετε τη χρήση χλωρίου, καυστικών υγρών καθαρισμού, αιχμηρών αντικειμένων, σύρματος και σκληρό σφουγγάρι για τον καθαρισμό των κουφωμάτων σας.

Εάν επάνω στα κουφώματα σας έχουν σχηματιστεί επικαθήσεις (κρούστες, βρωμιές, λάσπες, κλπ.) που δεν φεύγουν με τη χρήση νερού και σαπουνιού χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο. Ζητήστε από τον κατασκευαστή σας να σας προτείνει τα προϊόντα που χρειάζεστε.

Η εξωτερική πλευρά των κουφωμάτων είναι προτιμότερο να καθαρίζεται όταν είναι «κρύα», κατά προτίμηση ώρες που ο ήλιος δεν τα χτυπάει.

Στο κάτω μέρος του κουφώματος, καθαρίστε τα κανάλια απορροής των υδάτων. Συνήθως εκεί μαζεύεται σκόνη και βρωμιά. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να τα μαζέψετε και ένα απλό βρεγμένο πανί για να τα σκουπίσετε.

Τα εξαρτήματα του κουφώματος (μηχανισμοί ανάκλησης, μεντεσέδες, κλπ.) χρειάζονται ετήσιο λάδωμα, το οποίο θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή λειτουργικότητα.

Ζητήστε από τον κατασκευαστή σας να κάνει περιοδική συντήρηση στα λάστιχα, βουρτσάκια, ράουλα του κουφώματος σας. Είναι απλή και χωρίς μεγάλο κόστος εργασία, αλλά επιμηκύνει τη καλή λειτουργία του κουφώματος.

Μην αφήνετε τα κουφώματα ανοιχτά όταν απουσιάζετε από τον χώρο.

Μην κρεμάτε αντικείμενα από ανοιχτά κουφώματα ή από τα πόμολα.

Αν παρόλα αυτά εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή σας για τη συμβουλή του. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (2-5 χρόνια) να καλείτε τον κατασκευαστή σας για κάποιο προληπτικό έλεγχο και service του κουφώματος σας.

 

Back to Top

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Συντήρηση Κουφώματα αλουμινίου

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Χρήσιμες συμβουλές & οδηγίες για τα κουφώματα σου
Επιλογή κατασκευαστή - Αντικατάσταση συντήρηση κουφώματα αλουμινίου
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
Επίλεξε τον κατάλληλο κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου
Κατασκευή Κουφωμάτων Αλουμινίου

ΤΥΠΟΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Μάθε τους τύπους κουφωμάτων και επίλεξε σωστά
Πιστοποίηση CE - Αντικατάσταση Κοστολόγηση κουφώματα αλουμινίου

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ CE

Υποχρεωτική στα κουφώματα αλουμινίου και στα εξώφυλλα
Διαστάσεις κουφωμάτων αλουμινίου

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Μετρήστε σωστά τις διαστάσεις σε πόρτες και παράθυρα
Επιδότηση Κουφωμάτων Αλουμινίου για παράθυρα και πόρτες

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον",μάθε ότι χρειάζεται
Βοήθεια - Κουφώματα Τζάμια Πόρτες Αλουμινίου PVC

ΕΝΝΟΙΟΛΕΞΟ

Το λεξικό για να μάθεις ότι χρειάζεσαι για τα κουφώματα αλουμινίου
Έλεγχος Ποιότητας Παράθυρα Πόρτες Αλουμινίου

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Έλεγχος ποιότητας σε παράθυρα και πόρτες αλουμινίου