You are here

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
blog_article_img: 

Τα τελευταία 50 χρόνια η τεχνολογική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί στο χώρο των δομικών υλικών είναι εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα οι αρχιτέκτονες να έχουν στα χέρια τους εργαλεία και επιλογές για ολοκληρωμένες σχεδιαστικές λύσεις κτιριακών έργων.

Οι μελετητές έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών. Δημιουργούν χώρους λειτουργικούς, με φυσικό φωτισμό, αερισμό και μεγάλα ανοίγματα στη θέα. Επιλέγουν κουφώματα που δεν επιτρέπουν τη βροχή να εισβάλει στο εσωτερικό του κτιρίου, το θόρυβο να διακόπτει την οικογενειακή γαλήνη, το κρύο ή τη ζέστη να επηρεάζουν το κλίμα μέσα στο χώρο, αναγκάζοντας το πορτοφόλι να ελαφραίνει και τον πλανήτη να επιβαρύνεται.

Στην οικοδομική βιομηχανία οφείλεται σήμερα στην Ελλάδα περίπου το 40% της συνολικής χρήσης ενέργειας και το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε έναν κόσμο που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι κατασκευαστικές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τη χρήση ειδικών κατασκευών για τη δημιουργία χώρων που αντιπροσωπεύουν τις τάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και κτιρίων πιο φιλικά προς το περιβάλλον. 

Οι κατασκευές αυτές συμπληρώνουν τέλεια κάθε στυλ εσωτερικής διακόσμησης, καθώς διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία στιλ, σχεδίων, χρωμάτων και συμβάλουν στην ανάδειξη των εξωτερικών όψεων των κτιρίων.

Οι άνθρωποι του τεχνικού χώρου (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, κατασκευαστικές εταιρίες, κ.τ.λ.) με τον όρο Ειδικές Κατασκευές εκφράζουν ένα σύνολο προϊόντων και ολοκληρωμένων λύσεων που δεν αντικαθιστούν τα συμβατικά αρχιτεκτονικά συστήματα (παράθυρα και πόρτες) αλλά συμπληρώνουν την γκάμα με πρωτοποριακές προτάσεις και καλύπτουν τις νέες ανάγκες  που δημιουργήθηκαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Ως Ειδικές Κατασκευές θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα συστήματα σκίασης και ηλιοπροστασίας, τα αίθρια, τις πτυσσόμενες πόρτες (φυσσούνες) τα πολυκαρβονικά φύλλα, τα κινητά στέγαστρα κ.α..

Παρακάτω θα δούμε ορισμένα παραδείγματα στα οποία οι κατασκευές αυτές έχουν εφαρμογή στη ζωή μας και εξυπηρετούν τις ανάγκες μας.

Οι φυσσούνες, (συστήματα ακορντεόν) αποτελούν την απάντηση σε ανάγκες κυρίως επαγγελματικών χώρων για πτυσσόμενες πόρτες. Τα συστήματα αυτού του τύπου είναι ιδανικά για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων όπως σε εκθέσεις αυτοκινήτων, εστιατόρια, χώρους αναψυχής κ.λ.π., που υπάρχει απαίτηση για ευέλικτους χώρους με κινητά χωρίσματα. Μπορούν να κατασκευαστούν με μεγάλο αριθμό φύλλων, χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις στις διαστάσεις, με ομαλή κύλιση, ενώ καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δυνατό χώρο με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του οπτικού πεδίου προς τον περιβάλλοντα χώρο. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην κατασκευή και το εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο μετατρέπεται σε αναπόσπαστο κομμάτι του κτιρίου.

Η δημιουργία αιθρίων στα σύγχρονα κτίρια είναι μία λύση υψηλής αισθητικής, και προσφέρει άπλετο φυσικό φωτισμό από την οροφή σε περιπτώσεις που τα συμβατικά αρχιτεκτονικά συστήματα δε θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις. Χρησιμοποιούνται σε πισίνες, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, γραφεία, δημόσια κτίρια δημιουργώντας μία ευχάριστη αίσθηση και συνθήκες ευεξίας στους επισκέπτες, αλλά και σε κατοικίες. Είναι βασικό για την ορθή λειτουργία τους να διαθέτουν σύστημα απορροής για την απομάκρυνση του νερού και να επιλέγονται για την κατασκευή τους υλικά με αντοχή στο χρόνο και στις διαβρώσεις κάτω και από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.

Τα συρόμενα στέγαστρα είναι συστήματα στέγης, αποτέλεσμα τεχνικών και στιλιστικών ερευνών για το σχεδιασμό λειτουργικών και ευέλικτων κατασκευών που καλύπτουν τις ανάγκες χώρων με μεταβαλλόμενες χρήσεις όπως εστιατόρια, πισίνες, ξενοδοχεία κ.α.. Δίνουν τη δυνατότητα σε κλειστούς και στεγασμένους χώρους να μετατρέπονται σε ανοιχτούς όταν οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Η ολοένα αυξανόμενη σημασία της ηλιοπροστασίας στην αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με τις νέες τάσεις για μεταλλικά κτίρια, δημιούργησε την ανάγκη σχεδιασμού νέων προσόψεων και κατ΄ επέκταση νέων προϊόντων.

Τα συστήματα ηλιοπροστασίας προσδίδουν μοντέρνα εξωτερική εμφάνιση σε κάθε κτίριο και αποτελούν μια βιοκλιματική εναλλακτική για το φωτισμό και την προστασία από την υπερθέρμανση των κτιρίων. Οι περσίδες διαθέτουν ποικίλα μεγέθη, ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής μεταξύ σταθερής και κινούμενης περσίδας. Στις νότιες όψεις κτιρίων, στην Ελλάδα, συνιστάται να τοποθετούνται οριζόντιες, ενώ σε ανατολικές και δυτικές όψεις συνιστώνται οι κάθετες. Η τοποθέτησή τους στην κατάλληλη κλίση και με την ορθή φορά μεγιστοποιεί τις ωφέλειες που προσφέρουν.

Τα πολυκαρβονικά φύλλα είναι σύγχρονα υλικά με δυνατότητες πολλαπλών εφαρμογών. Ενδείκνυνται για αίθρια, ηλιακές οροφές, χωρίσματα εσωτερικών χώρων, στέγαστρα, παράθυρα, φεγγίτες, θερμοκήπια, κιόσκια και συρόμενα σκέπαστρα. Τα πλεονεκτήματα των πολυκαρβονικών φύλλων σε σχέση με παραδοσιακά υλικά, όπως το γυαλί, είναι σημαντικά. Είναι ελαφριά, εύκαμπτα, θερμομονωτικά, φωτοδιαπερατά, ηχομονωτικά και παρέχουν καλύτερη προστασία από την ηλιακή και την υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή δομικά υλικά καθώς δεν επιτρέπουν την εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού, ενώ παράλληλα είναι ανθεκτικά και πρακτικά άθραυστα. Ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των μελετητών, το οποίο διατίθεται σε διάφορα πάχη και σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, ικανοποιώντας κάθε απαίτηση και περίσταση.

Όλες οι ειδικές κατασκευές που αναπτύχθηκαν παραπάνω έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά για τη δημιουργία σύνθετων κατασκευών, όπως πολύεδρων, θόλων, χωρίς στατικά προβλήματα. Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους ποικίλουν – αλουμίνιο, ξύλο, πλαστικό – το  καθένα με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών. Η επιλογή του κατάλληλου υλικού αποτελεί σημείο κλειδί για την κατασκευή. Ο καταναλωτής είναι καλό να κάνει έρευνα αγοράς πριν επιλέξει και  εκτός από την τιμή, να εξετάζει τη μόνωση που προσφέρει το υλικό, την αντοχή του, την ευελιξία στο σχεδιασμό, τη λειτουργικότητα και την οικολογική του συμπεριφορά. Οι καταναλωτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιδιώκουν την τελειότητα και να επιλέγουν πιστοποιημένα συστήματα από έγκυρα και αναγνωρισμένα Ινστιτούτα Ελέγχων και Δοκιμών.

Back to Top

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Βοήθεια - Κουφώματα Τζάμια Πόρτες Αλουμινίου PVC

ΕΝΝΟΙΟΛΕΞΟ

Το λεξικό για να μάθεις ότι χρειάζεσαι για τα κουφώματα αλουμινίου
Έλεγχος Ποιότητας Παράθυρα Πόρτες Αλουμινίου

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Έλεγχος ποιότητας σε παράθυρα και πόρτες αλουμινίου
Συντήρηση Κουφώματα αλουμινίου

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Χρήσιμες συμβουλές & οδηγίες για τα κουφώματα σου
Επιλογή κατασκευαστή - Αντικατάσταση συντήρηση κουφώματα αλουμινίου
ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
Επίλεξε τον κατάλληλο κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου
Κατασκευή Κουφωμάτων Αλουμινίου

ΤΥΠΟΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Μάθε τους τύπους κουφωμάτων και επίλεξε σωστά
Πιστοποίηση CE - Αντικατάσταση Κοστολόγηση κουφώματα αλουμινίου

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ CE

Υποχρεωτική στα κουφώματα αλουμινίου και στα εξώφυλλα
Διαστάσεις κουφωμάτων αλουμινίου

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Μετρήστε σωστά τις διαστάσεις σε πόρτες και παράθυρα
Επιδότηση Κουφωμάτων Αλουμινίου για παράθυρα και πόρτες

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον",μάθε ότι χρειάζεται