... Περισσότερα»
Τα ρολά αποτελούν εξώφυλλα, τα οποία τοποθετούνται από την εξωτερική πλευρά των κουφωμάτων και προσφέρουν σκίαση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την προστασία από τη διάρρηξη και τις καιρικές συνθήκες (βελτίωση των θερμικών ιδιοτήτων).
Τα τελευταία έτη χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα ρολά έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ικανοποιώντας τις αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας, άνεσης και λειτουργικότητας του σύγχρονου καταναλωτή. Θα πρέπει να τονισθεί ότι τα ρολά δεν απαιτούν πολύ χώρο για την εγκατάστασή και λειτουργία τους, εν’ αντιθέσει με τα παντζούρια που χρειάζονται χώρο για το άνοιγμα και το κλείσιμο.
Τα ρολά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
1. οικιακά ρολά
2. βιομηχανικά ρολά
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα βασικά στοιχεία των οικιακών ρολών τα οποία τα χρησιμοποιούμε για εξώφυλλα σε κουφώματα ή για να κλείσουμε κάποια άλλα ανοίγματα του σπιτιού, όπως αποθήκες ή χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.
1. Κουτί Ρολού
Το κουτί είναι το τμήμα του ρολού μέσα στο οποίο τυλίγεται η ψάθα του ρολού. Το κουτί τοποθετείται πάνω στο κούφωμα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί και εξωτερικά. Όσον αφορά το σχέδιο υπάρχουν κουτιά σε ίσια και πομπέ (καμπυλωτή) γραμμή. Ως προς την ενεργειακή απόδοση υπάρχουν τα απλά και τα θερμομονωτικά κουτιά τα οποία προσφέρουν καλύτερη θερμική και ηχητική μόνωση.
Η επιλογή τους γίνεται με βάση της διαστάσεις τους, το πάχος των τοιχωμάτων τους, την ενίσχυση τους με νεύρα και την λειτουργικότητα τους ώστε ακόμα και όταν αναπτύσσονται σε μεγάλα πλάτη να διατηρούν ακαμψία και αντικραδασμική συμπεριφορά για την ομαλή και αθόρυβη λειτουργία του ρολού
2. Φυλλαράκι – ψάθα
Τα φυλλαράκια προσδιορίζονται με βάση το πάχος και το ύψος τους (π.χ. 10x25, 9x39 κλπ) και διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα φυλλαράκια αλουμινίου πολυουρεθάνης και τα φυλλαράκια προφίλ αλουμινίου.
Τα φυλλαράκια αλουμινίου πολυουρεθάνης κατασκευάζονται από πολύ λεπτό φύλλο αλουμινίου διπλού τοιχώματος, το εσωτερικό του οποίου περιέχει πολυουρεθάνη. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλα ανοίγματα αλλά προσφέρουν καλύτερη θερμομόνωση συγκριτικά με αυτά του προφίλ αλουμινίου.
Τα φυλλαράκια αλουμινίου κατασκευάζονται από προφίλ αλουμινίου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερα ανοίγματα γιατί είναι πιο στιβαρά. Προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τη διάρρηξη και περισσότερες δυνατότητες χρωματισμών για βαφή.
Όταν τα φυλλαράκια του ρολού ενώνονται μεταξύ τους δημιουργούν ένα ενιαίο σύνολο το οποίο ονομάζεται ψάθα. Η ψάθα κινείται μέσα σε οδηγούς από αλουμίνιο που μπορεί να είναι ίσιοι ή πομπέ έτσι ώστε να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα στοιχεία του ρολού.
Το τελευταίο φυλλαράκι της ψάθας ονομάζεται κατωκάσι και είναι από ειδικό προφίλ αλουμινίου που διαθέτει υποδοχή για λάστιχο και τοποθετείται στο κάτω μέρος του ρολού ώστε αυτό να κλείνει αθόρυβα και να μην επιτρέπει την εισροή αέρα και νερού. Το λάστιχο αυτό είναι ειδικής ποιότητας ώστε να μην αλλοιώνεται από τις καιρικές συνθήκες και να μην φθείρεται από το βάρος του ρολού. Στο κατωκάσι τοποθετούνται και οι σύρτες ασφαλείας του ρολού.
3. Κίνηση Ρολού
Τα ρολά μπορούν να κινηθούν με δύο βασικούς τρόπους. Χειροκίνητα (με ιμάντα ή με μανιβέλα) ή ηλεκτροκίνητα μέσω ηλεκτρικού κινητήρα (moter) τον οποίο μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση είτε με τηλεχειρισμό είτε με επιτοίχιο διπλό διακόπτη.
Κίνηση με ιμάντα: ρολά έως 12 κιλά περίπου
Κίνηση με μανιβάλα: ρολά έως 25 κιλά περίπου
Το μοτέρ προσφέρει την μέγιστη άνεση και ασφάλεια στην χρήση του ρολού. Με την χρήση ενός απλού διακόπτη μπορούμε να κινήσουμε το ρολό ανεξάρτητα με το μέγεθος και το βάρος αυτού, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με τη χρήση ιμάντα. Ο ηλεκτροκινητήρας επίσης εμποδίζει το άνοιγμα του ρολού όταν αυτό είναι κατεβασμένο.
Ο τηλεχειρισμός των ρολών επιτρέπει στον χρήστη να κινεί τα ρολά του ή το κάθε ένα ξεχωριστά, ή σε ομάδες. Σε μία μεζονέτα π.χ. μπορούμε να ανοίξουμε τα ρολά ενός ορόφου το κάθε ένα ξεχωριστά, αλλά όταν φύγουμε από την οικία να κλείσουμε όλα τα ρολά όλων των ορόφων ταυτόχρονα, μόνο με το πάτημα ενός διακόπτη στο τηλεχειριστήριό μας. Επίσης εάν θέλουμε μπορούμε να σηκώσουμε όλα τα ρολά μίας ομάδας σε μία ενδιάμεση θέση που να επιτρέπει απλά τον εξαερισμό του χώρου. Υπάρχει ειδική κατηγορία μοτέρ με ενσωματωμένη μανιβέλα, (η οποία μπορεί να κινήσει χειροκίνητα το ρολό όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα) τα οποία θα πρέπει να προτιμούνται κυρίως σε ρολά που είναι τοποθετημένα σε μπαλκονόπορτες, γκαράζ και γενικότερα σε μεγάλα ανοίγματα.
Η τελευταία τεχνολογική εξέλιξη στο θέμα των μοτέρ για ρολά είναι αυτή της ανίχνευσης εμποδίου. Τα μοτέρ αυτά προστατεύουν το ρολό και τον χρήστη, διότι εάν κατά την κάθοδο ή την άνοδο του ρολού, κάτι το εμποδίζει να κινηθεί ομαλά, η ηλεκτρική πλακέτα ελέγχου το αντιλαμβάνεται και σταματά το μοτέρ.
Σε όλους τους τύπους ηλεκτροκινητήρων μπορούμε να εγκαταστήσουμε παράλληλα σύστημα τηλεχειρισμού και ενσύρματο χειρισμό με επιτοίχιο διακόπτη.
4. Βαφή
Τα ρολά αλουμινίου προσφέρονται σε μία πολύ μεγάλη ποικιλία χρωματισμών (ειδικά αυτά που κατασκευάζονται με προφίλ αλουμινίου) και μπορούν να βαφτούν στο ίδιο ακριβώς χρώμα με το κούφωμα. Η ηλεκτροστατική βαφή του ρολού αυξάνει και την προστασία από τη διάβρωση και η κατεργασία Sea side class δίδει μία επιπλέον προστασία αυξάνοντας το χρόνο ζωής τόσο στα ρολά, όσο και στα κουφώματα.
Τέλος τα ρολά θα πρέπει να συνοδεύονται από ξεχωριστή σήμανση CE και οδηγίες λειτουργίας – συντήρησης, όπως αυτό προβλέπεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στα ρολά απαιτείται να γίνει μέτρηση της αντίστασης στην ανεμοπίεση κατ’ ελάχιστον. Οι κλάσεις κατάταξης των ρολών είναι από 1-6 και όσο μεγαλύτερη είναι η κλάση τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχει στον αέρα.